MUZIEK LES NIEUWEGEIN

home  home  contact  email
  home  
  piano  
  hoorn  
  trompet/cornet/bugel  
  algemene informatie  
  biografie  
  contact  
trompet/cornet/bugel
Piano
 
De piano is een veelzijdig instrument. Door de eeuwen heen. Lees meer...

Hoorn
 
De hoorn hoort bij de groep van de koperen blaasinstrumenten.
Lees meer...

Trompet/cornet/bugel
 

Deze drie koperen blaasinstrumenten hebben dezelfde stemming.
Lees meer...

 

 

TROMPET/CORNET/BUGEL

Deze drie koperen blaasinstrumenten hebben dezelfde stemming, maar verschillen in klank. Ze worden veel gebruikt in harmonie- en fanfare orkesten. De trompet komt ook in het symfonie orkest voor.

De trompet heeft een scherpe klank, de bugel een warme klank en de cornet zit er tussenin. Het mondstuk is iets groter dan dat van de hoorn. Daardoor spreken de tonen makkelijker aan.

bugel

Leeftijd
Om trompet, cornet of bugel te kunnen spelen is het belangrijk dat de voortanden gewisseld zijn. Als een klein kind trompet wil spelen, kan hij/zij op een cornet beginnen en later overstappen op de trompet. De cornet is compacter gebouwd dan een trompet.

trompetcornet

Volwassenen kunnen deze instrumenten uiteraard ook leren bespelen!

Inhoud
De basis is de ademhaling in combinatie met een goede houding. Dat komt in de lessen uitgebreid aan de orde. Natuurlijk is er ook aandacht voor een goed embouchure (mondstand), noten lezen, muziektermen, e.d. Dit alles gaat stapsgewijs. Bij de gevorderde leerlingen wordt aandacht besteed aan specifieke aspecten van het spelen in een orkest, bijvoorbeeld transponeren, ritmische aspecten e.d.

Lesboeken
In het begin wordt veel aandacht besteed aan het leggen van een goede basis wat betreft de techniek van het spelen: ademhaling, houding en embouchure. Voor het aanleren van de noten en grepen wordt een speciefieke methode gebruikt.

Als leerlingen verder zijn, wordt het solo repertoire doorgenomen. Omdat Eelkje ook pianiste is, kan zij de leerlingen tijdens de les en op voorspeelavonden zelf begeleiden. De ervaring leert dat dit het speelplezier verhoogt.

Instrument
Bij de aanschaf van een trompet of bugel is het voor de stemming beter als er bij het derde ventiel een trigger aanwezig is. Daardoor kan de buis van het derde ventiel in of uitgeschoven worden.

 


temp0018_orangebox CONTACT


Eelkje van der Woude
Tel. 06-23109108
Email: EelkjevdWoude@gmail.com
 

temp0018_orangebox LOCATIE


De lessen worden gegeven op Landauerdrift 17 in Nieuwegein.