MUZIEK LES NIEUWEGEIN

home  home  contact  email
  home  
  piano  
  hoorn  
  trompet/cornet/bugel  
  algemene informatie  
  biografie  
  contact  
trompet/cornet/bugel
Piano
 
De piano is een veelzijdig instrument. Door de eeuwen heen. Lees meer...

Hoorn
 
De hoorn hoort bij de groep van de koperen blaasinstrumenten.
Lees meer...

Trompet/cornet/bugel
 

Deze drie koperen blaasinstrumenten hebben dezelfde stemming.
Lees meer...

 

 

HOORN

De hoorn hoort bij de groep van de koperen blaasinstrumenten. De klank van de hoorn is heel bijzonder, warm en rond. Wie hoorn wil gaan spelen zal daar zeker van genieten. Onder de koperblaasinstrumenten staat de hoorn bekend als de moeilijkste om te bespelen. De hoorn heeft het kleinste mondstuk en een bereik van vier octaven, wat meer is dan de andere koperen blaasinstrumenten hebben.

In de orkesten is meestal vraag naar hoornisten. Dus aan de mogelijkheid om samen te spelen is geen gebrek.

hoorn


Leeftijd

Om hoorn te kunnen spelen is het belangrijk dat de voortanden gewisseld zijn. Dat is meestal als een kind zeven of acht is. Voor kleine kinderen zijn er kleine hoorns te koop. Natuurlijk kunnen ook volwassenen hoorn gaan spelen.

Inhoud
De basis van hoornspelen is de ademhaling in combinatie met een goede houding. Dat komt in de lessen uitgebreid aan de orde. Natuurlijk is er ook aandacht voor een goed embouchure (de mondstand), noten lezen, muziektermen, e.d. Dit alles gaat stapsgewijs. Bij de gevorderde leerlingen wordt aandacht besteed aan specifieke aspecten van het spelen in een orkest, bijvoorbeeld transponeren, gestopt spelen, ritmische aspecten etc.

Lesboeken
In het begin wordt veel aandacht besteed aan het leggen van een goede basis wat betreft de techniek van het spelen: ademhaling, houding en embouchure. Voor het aanleren van de noten en grepen wordt een specifieke methode gebruikt.

Eelkje van der Woude heeft een eigen lesmethode voor hoorn ontwikkeld die speciaal gericht is op kinderen. In deze methode wordt veel aandacht gegeven aan samenspel.

Als leerlingen verder zijn, komt het solo repertoire voor hoorn aan de orde. Omdat Eelkje ook pianiste is, kan zij de leerlingen tijdens de les en op voorspeelavonden zelf begeleiden. De ervaring is dat dit het speelplezier verhoogt.

Instrument
Om te beginnen is een Bes hoorn een goede keus. Voor gevorderde leerlingen is een dubbele hoorn een optie. Deze heeft een vollere klank en meer mogelijkheden voor stemming en voor lage tonen. Voor de kleine kinderen is een kleine hoorn aan te raden.

Het is ook mogelijk om een hoorn te huren.

 


temp0018_orangebox CONTACT


Eelkje van der Woude
Tel. 06-23109108
Email: EelkjevdWoude@gmail.com
 

temp0018_orangebox LOCATIE


De lessen worden gegeven op Landauerdrift 17 in Nieuwegein.