MUZIEK LES NIEUWEGEIN

home  home  contact  email
  home  
  piano  
  hoorn  
  trompet/cornet/bugel  
  algemene informatie  
  biografie  
  contact  
trompet/cornet/bugel
Piano
 
De piano is een veelzijdig instrument. Door de eeuwen heen. Lees meer...

Hoorn
 
De hoorn hoort bij de groep van de koperen blaasinstrumenten.
Lees meer...

Trompet/cornet/bugel
 

Deze drie koperen blaasinstrumenten hebben dezelfde stemming.
Lees meer...

 

 

PIANO

De piano is een veelzijdig instrument. Door de eeuwen heen zijn er veel muzieksoorten voor dit instrument geschreven.

In de pianoles wordt eerst een basis gelegd. Dit gebeurt door het leren van de noten, maat, ritme, handposities etc. Al vrij snel worden kleine muziekstukken gespeeld. Gaandeweg komen muziekstukken uit de verschillende stijlperiodes aan bod. Elke stijlperiode heeft zijn eigen kenmerken. Zo maakt de leerling kennis met de veelzijdigheid van de piano.

piano

Leeftijd
De beste aanvangsleeftijd voor kinderen is in principe als ze naar groep drie van de basisschool gaan. Het is wel een beetje afhankelijk van het kind.

Het spreekwoord zegt: jong geleerd is oud gedaan en dat geldt ook voor pianospelen. Dit komt omdat kinderen leergierig zijn letterlijk spelenderwijs leren. Natuurlijk kunnen volwassenen ook piano leren spelen. Doordat zij vaak erg gemotiveerd zijn en bewust voor dit instrument kiezen, leren zij de grondbeginselen vaak snel, maar soms hebben de vingers wat meer training nodig.

Inhoud
In de lessen wordt stapsgewijs een goede manier om piano te spelen geleerd. Dit gaat in combinatie met het leren lezen van de noten en de kennis van de muziektermen. Ook komen andere aspecten van het musiceren aan de orde, zoals de frasering, zinsopbouw, analyse, achtergrondinformatie bij een componist of muziekstuk.

Lesboeken
Er zijn veel lesboeken en methodes voor piano.
Iedere leerling is anders en de manier van lesgeven wordt op hem of haar afgestemd. Dat betekent dat ook de lesboeken per individu verschillend zijn. Daarbij wordt ook rekening gehouden met wat de leerling wil spelen.

De basis is een lesboek waarmee het niveau van de leerling verhoogd wordt. Daarnaast zoeken we boeken met speelstukken die ook in moeilijkheidsgraad oplopen. Dat kunnen boeken met klassieke stukken zijn, maar ook lichte muziek of samenspeelstukken.

De boeken worden door de leerling zelf aangeschaft.

Instrument
Om te kunnen oefenen is het noodzakelijk om thuis een piano te hebben. Een piano behoudt zijn waarde en is daarom geen goedkoop instrument om aan te schaffen. Tegenwoordig is het echter mogelijk om een piano te huren of door middel van huurkoop aan te schaffen.

Een akoestische piano is qua klank en aanslag het beste. Een elektrische piano heeft vaak een minder gevoelige aanslag. Zeker voor gevorderde leerlingen is een gevoelige aanslag belangrijk in verband met het spelen van dynamische verschillen en nuances. Voor beginners is het spelen op een elektrische piano minder een probleem.

Het voordeel van een elektrische piano is dat er met koptelefoon gespeeld kan worden, zodat geen geluidsoverlast naar buren toe is.

Als ander alternatief tegen geluidsoverlast is het Silent-systeem. Dit is ingebouwd in een akoestische piano. Op de Silent-stand is de aanslag die van de akoestische piano, maar met de koptelefoon op kan alleen degene die speelt het horen.

 


temp0018_orangebox CONTACT


Eelkje van der Woude
Tel. 06-23109108
Email: EelkjevdWoude@gmail.com
 

temp0018_orangebox LOCATIE


De lessen worden gegeven op Landauerdrift 17 in Nieuwegein.