TROMPET/CORNET/BUGEL
Deze drie koperen blaasinstrumenten hebben dezelfde stemming, maar verschillen in klank. Ze worden veel gebruikt in harmonie- en fanfare orkesten. De trompet komt ook in het symfonie orkest voor.
De trompet heeft een scherpe klank, de bugel een warme klank en de cornet zit er tussenin. Het mondstuk is iets groter dan dat van de hoorn. Daardoor spreken de tonen makkelijker aan.
Leeftijd Om trompet, cornet of bugel te kunnen spelen is het belangrijk dat de voortanden gewisseld zijn. Als een klein kind trompet wil spelen, kan hij/zij op een cornet beginnen en later overstappen op de trompet. De cornet is compacter gebouwd dan een trompet.
Volwassenen kunnen deze instrumenten uiteraard ook leren bespelen!
Inhoud De basis is de ademhaling in combinatie met een goede houding. Dat komt in de lessen uitgebreid aan de orde. Natuurlijk is er ook aandacht voor een goed embouchure (mondstand), noten lezen, muziektermen, e.d. Dit alles gaat stapsgewijs. Bij de gevorderde leerlingen wordt aandacht besteed aan specifieke aspecten van het spelen in een orkest, bijvoorbeeld transponeren, ritmische aspecten e.d.
Lesboeken In het begin wordt veel aandacht besteed aan het leggen van een goede basis wat betreft de techniek van het spelen: ademhaling, houding en embouchure. Voor het aanleren van de noten en grepen wordt een speciefieke methode gebruikt.
Als leerlingen verder zijn, wordt het solo repertoire doorgenomen. Omdat Eelkje ook pianiste is, kan zij de leerlingen tijdens de les en op voorspeelavonden zelf begeleiden. De ervaring leert dat dit het speelplezier verhoogt.
Instrument Bij de aanschaf van een trompet of bugel is het voor de stemming beter als er bij het derde ventiel een trigger aanwezig is. Daardoor kan de buis van het derde ventiel in of uitgeschoven worden.
|